Näyttelytoimikunnalle voit lähettää sähköpostia osoitteella: nayttelytoimikunta(at)suomenbassetkerho.com

 

 Voitokkain näyttelykoira -säännöt

SKL tapahtumakalenteri

erkkari 14

Bassetkerhon pääerikoisnäyttely 2014

[ezcol_1half]Mitä ovat koiranäyttelyt

Koiranäyttelyiden perimmäinen tarkoitus on jalostustyön ohjaaminen. Nykyään koiranäyttelyissä käydään kuitenkin pitkälti vain harrastuksen vuoksi; näyttelyissä tapaa samanhenkisiä ihmisiä ja tietysti paljon koiria. Viralliset koiranäyttelyt jaotellaan neljään eri ryhmään.

Virallisella näyttelyllä tarkoitetaan näyttelyä, joka on Suomen Kennelliiton hyväksymä näyttely ja jossa on jaossa sertifikaatit, kansainvälisissä näyttelyissä myös CACIBit eli kansainväliset sertifikaatit. Virallisia näyttelyitä ovat:

  • kansainvälinen koiranäyttely
  • kaikkien rotujen kansallinen koiranäyttely
  • ryhmänäyttely
  • erikoisnäyttely

Kansainvälisissä ja kaikkien rotujen kansallisissa näyttelyissä arvostellaan aina kaikki Suomessa hyväksytyt rodut. Ryhmänäyttelyissä on vain muutama roturyhmä ja erikoisnäyttelyissä voi pienimmillään olla vain yksi rotu.

Epävirallisissa näyttelyissä ei jaeta sertifikaatteja eikä niiden tuloksia tallenneta Kennelliiton koirarekisteriin. Epävirallisia näyttelyitä ovat:

  • epävirallinen koiranäyttely – open show
  • pentunäyttely

Lisäksi Suomessa järjestetään vuosittain lukuisia Match Show tapahtumia. Ne ovat erinomaisia paikkoja näyttelyharjoitteluun. Näistä tapahtumista saa tietoa internetistä mm. paikallisten  koirakerhojen sivuilta ja ilmoitustauluilta. Näihin tapahtumiin ei ilmoittauduta etukäteen vaan paikan päällä yleensä noin tunti ennen Match Shown alkua.

Osallistumisoikeus
Kaikkiin virallisiin koiranäyttelyihin osallistuakseen koiran pitää olla rekisteröity, rokotettu ja tunnistusmerkitty.

Ilmoittautuminen
Tietoa järjestettävistä koiranäyttelyistä saa Koiramme-lehdestä ja Suomen Kennelliiton nettisivuilta. Ilmoittautuminen tapahtuu joko postitse täyttämällä ja postittamalla ilmoittautumiskaavake tai netin kautta, mikäli näyttelyllä on netti-ilmoittautumismahdollisuus.

Ilmoittautumiskaavakkeeseen täytetään pyydetyt tiedot koiran rekisteriotteen mukaan. Ole tarkkana, että tiedot ovat oikein, erityisesti oikea rekisterinumero on tärkeä. Täytä kaavake koneella tai tekstaten selvällä käsialalla.

Kaavakkeen täyttämisen jälkeen maksa osallistumismaksu näyttelyn tiedoissa mainitulle tilille. Mikäli näyttelyn tiedoissa ei ole mainittu erillistä viitenumeroa maksulle, kirjoita viestiksi koiran rotu ja nimi. Ota kopio maksukuitista ja liitä se ilmoittautumiskaavakkeen mukaan. Postita ilmoittautumiskaavake ja maksukuitti viimeistään viimeisenä ilmoittautumispäivänä. Netti-ilmoittautumisessa toimi sivuilla annettujen ohjeiden mukaisesti.

Ennen näyttelyä
Ennen näyttelyä kannattaa koira valmistella hyvin – opeta se kulkemaan kauniisti taluttimessa, seisomaan paikallaan ja totuta se vieraiden käsittelyyn. Koiran tulee antaa koskea itseään joka puolelle, myös suuhun, sillä tuomari tarkastaa koirien purennan kehässä. Monet bassetrodut arvostellaan pöydällä, joten totuta koirasi myös siihen.

Jos koirasi on trimmattavaa rotua, trimmaa/trimmauta se hyvissä ajoin (vähintään kuukausi/kaksi) ennen näyttelyä. Vielä ennen näyttelyä koira on viimeisteltävä ja mahdollisesti pestävä, jotta se on parhaimmillaan näyttelykehässä. Koiran turkin valmisteleminen riippuu rodusta ja karvanlaadusta, joten kysy neuvoa koirasi kasvattajalta tai asiantuntevalta trimmaajalta.

Noin viikkoa – kahta ennen näyttelyä saat näyttelytoimikunnalta sähköpostin (tai jos olet sitä erikseen pyytänyt – kirjeen), jossa on koirasi numerolappu, aikataulu ja ajo-ohje sekä muuta tietoa tulevasta näyttelystä.

Näyttelypaikalla
Näyttelypaikalle on hyvä saapua ajoissa, vähintään vähintään tuntia ennen rodun arvioitua arvosteluaikaa. Näyttelyalueelle mentäessä on ensimmäisenä edessä rokotustodistusten ja tunnistusmerkintöjen tarkastus. Varaa siis koiran rekisterikirja, rokotustodistus ja numerolappu käden ulottuville, sillä niitä kysytään portilla. Tunnistusmerkinnät tarkastetaan useimmiten rekisterikirjasta, koirista merkinnät tarkastetaan vain pistokokein.

Näyttelyalueella kannattaa mennä hyvissä ajoin oman kehän laidalle ja seurata, koska on oma vuoro mennä kehään. Koiraa on hyvä liikuttaa ja käyttää tarpeillaan jo ajoissa ennen omaa vuoroa ja valmistella se esiintymiskuntoon.

Koirien arvostelu
Kehässä arvostelu etenee niin, että ensin arvostellaan mahdolliset epäviralliset pentuluokat, mikäli niitä näyttelyssä on. Seuraavaksi arvostellaan kaikki urokset luokittain (juniori-, nuorten-, avoin-, käyttö-, valio- ja veteraaniluokka) ja urosten jälkeen kaikki nartut.

Näyttelysäännöt ovat monimutkaiset ja parhaiten ne oppii käymällä näyttelyissä ja kyselemällä kokeneemmilta. Sääntöjen lukeminen on toki myös paikallaan.

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

1. Laatuarvostelu
Luokkien sisällä arvostelu etenee niin, että ensin kaikki luokan koirat tulevat yhtä aikaa kehään. Koirat asetetaan seisomaan, tuomari luo yleissilmäyksen koiriin ja liikuttaa niitä muutaman kerran kehän ympäri. Sitten alkaa yksilö-, eli laatuarvostelu, johon koirat menevät numerojärjestyksessä. Tuomari tutkii rodusta riippuen koirat pöydällä tai maassa ja arvostelee liikkeet koiran juostessa kehän ympäri ja edestakaisin tuomarin edessä. Toisinaan tuomari voi pyytää esittämään liikkeet myös kolmiossa, jolloin koira kulkee ensin poispäin tuomarista, sitten tuomarin ohi kylki kohti tuomaria ja palaa takaisin lähtöpisteeseen kohti tuomaria. Näin tuomari näkee kerralla takaliikeet, sivuliikkeet ja etuliikkeet. Liikkeiden arvostelun jälkeen koira asetetaan taas seisomaan kyljittäin päin tuomaria.

Kun koiran laatuarvostelu on ohi, sille annetaan sen laatuarvosana. Punainen väri merkitsee, että koira on laadultaan erinomainen, sininen merkitsee erittäin hyvää, keltainen hyvää ja vihreä tyydyttävää.Kun kaikki luokan koirat on laatuarvosteltu, on vuorossa kilpailuluokka.

2. Kilpailuluokka
Kilpailuluokkaan osallistuvat kaikki erinomaisen saaneet sekä erittäin hyvän saaneet siinä tapauksessa, että erinomaisen saaneita ei ole vähintään neljää. Koirat tulevat kehään niin, että ensin tulevat erinomaisen saaneet numerojärjestyksessä ja niiden jälkeen erittäin hyvän saaneet numerojärjestyksessä ja ne asetetaan seisomaan riviin. Tuomari arvioi koiria, mahdollisesti vielä tunnustelee niitä ja pyytää koirat liikkeelle. Hän sijoittaa koirat paremmuusjärjestykseen sijoille 1-4. Sijoitusta osoittavat värit ovat 1. = punainen, 2. = sininen, 3. = keltainen ja 4. =vihreä. Kilpailuluokassa tuomari voi jakaa SA:n (sertifikaatin arvoinen, vaaleanpunainen), mikäli katsoo koiran olevan niin hyvä, että se saa kilpailla sertifikaatista. SA:n saaneet jatkavat kilpailua paras uros/paras narttu -luokissa, muiden näyttelypäivä päättyy tähän ja he voivat noutaa arvostelun kehäsihteeriltä.

3. Paras uros / paras narttu -luokka
Kun kaikki urokset on arvosteltu, seuraa paras uros -luokka. Siihen osallistuvat koirat, jotka ovat sijoittuneet omassa luokassaan neljän parhaan joukkoon laatumaininnalla erinomainen (ERI) ja lisäksi tuomari on jakanut SA:n. Näistä tuomari valitsee jatkoon neljä koiraa, jotka hän sijoittaa paremmuusjärjestykseen. Tuomari voi antaa sertifikaatin (SERT) parhaalle siihen oikeutetulle koiralle, jolla ei vielä ole Suomen muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia. Varasertifikaatin (VASERT), voi saada toiseksi paras koira, jolla ei ole Suomen muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia. Mikäli kaikki sijoittuneet koirat ovat jo Suomen muotovalioita tai niillä on siihen oikeuttavat näyttelytulokset, kutsutaan kehään takaisin ne paras uros -luokan koirat, jotka voivat kilpailla sertifikaatista tai varasertifikaatista. Nykyisillä säännöillä alle kaksivuotias koira voi ottaa vastaan rajattoman määrän sertifikaatteja tai varasertifikaatteja. Valionarvoon oikeuttavat näyttelytulokset täyttyvät, kun koira on yli kaksivuotias.

Kansainvälisissä näyttelyissä on sertifikaattien lisäksi jaossa kansainvälisiä sertifikaatteja CACIBeja ja varaCACIBeja (VACA). CACIBista ja VACAsta voivat kilpailla koirat, jotka ovat saaneet laatumaininnan erinomainen ja SA:n kilpaillessaan nuortenluokassa, avoimessa luokassa, käyttöluokassa tai valioluokassa.

4. Rotunsa paras
Kun narttujen luokat on arvosteltu samaan tapaan kuin urosten, paras uros ja paras narttu kilpailevat rotunsa parhaan arvosta. Toisesta tulee rotunsa paras (ROP) ja toisesta vastakkaisen sukupuolen paras (VSP).

5. ROP ja VSP Veteraani
Myös veteraaneista valitaan rotunsa paras veteraani (ROP-vet.) ja vastakkaisen sukupuolen paras veteraani (VSP-vet.). ROP- ja VSP-veteraanin arvosta kilpailevat veteraaniluokkien voittajat, mikäli ne on palkittu laatumaininnalla erinomainen (ERI). Veteraani voi olla myös rotunsa paras tai sijoittua paras uros/paras narttu -luokissa. Rodun paras veteraani saa jatkaa kilpailemaan näyttelyn kauneimmasta veteraanista.

Arvostelun päätyttyä
Muista hakea arvostelukaavake kehäsihteeriltä ja mahdolliset palkinnot palkintotoimistosta! Palkintoja ei postiteta jälkikäteen. Useimmissa näyttelyissä on myös käännöspalvelu, mikä kannattaa hyödyntää, jos arvostelu on tapahtunut vieraalla kielellä.

Hylätty ja EVA
Laatuarvostelussa on mahdollista saada myös arvosanat EVA (ei voida arvostella) tai HYL (hylätty). EVA annetaan koiralle, jota ei jostain syystä voida sillä kertaa arvostella. Koira esimerkiksi hyppii ja pomppii niin paljon, että sen liikkeitä ei voida arvostella tai se välttelee tuomaria niin, ettei sitä voida kokonaan tutkia. EVA annetaan myös, jos tuomarilla on syytä epäillä, että koiralle on tehty jokin toimenpide sen ulkonäön muuttamiseksi.

Hylätty annetaan koiralle, joka ei vastaa rotumääritelmää tai jolla on jokin hylkäävä virhe (esim. purentavirhe, yli- tai alikorkeus, kivesvika). Hylätty annetaan myös, jos koira on selvästi vihainen. Kolme kertaa aggressiivisuuden takia hylätty koira asetetaan näyttelykieltoon.

Lisätietoja näyttelyistä löytyy Suomen Kennelliiton sivuilta.

[/ezcol_1half_end]