MEJD-kokeen tulokset
2.8.2015 Sastamala

Jdrjestdjd: Suomen Bassetkerho ry. ja Mouhijdrven MS ry.
Kokeen ylituomari: Juhani Heikniemi
Muut tuomarit:
Kokeen vastaava toimitsija: Jan Egeland-Jensen
Kokeen sihteeri: Katri Alavalkama
Kokeen emdntd:
Sdd:

Ylituomarin kertomus

Suomen Bassetkerho ry ja Mouhijdrven metsdstysseura ry jdrjestivdt MEJD-kokeen Sastamalassa. Kokeessa ratkaistiin bassettien jdlkimestaruus. Keskuspaikkana oli Hornion ulkoilumaja ja maastot olivat Karkun, Mouhijdrven ja Jyrdn metsdstysseurojen mailla. Ylituomarina toimi Juhani Heikniemi Nousiaisista arvostellen koirat AVO 1 ja VOI 2-6. Vastaavana toimitsijana toimi Jan Jensen. Maastot olivat vaihtelevaa metsdd, jdljet hyvin sijoiteltuja, oikean mittaisia ja kohtalaisesti piilomerkattuja. Laukauksensietotesti tehtiin 12 cal haulikolla. Kaikki koirat ldpdisivdt sen. Kaatoina kdytettiin tuoreena pakastettuja ja koepdivdksi sulatettuja peuransorkkia. Opastuksen taso oli hyvd. Koetoimikunta suoriutui tehtdvistddn hyvin. Riistahavaintoina hirvieldinten jdlkid/jdtvksid ja metsdkanalintuja. Bassettien jdlkimestariksi jdljesti grand basset griffon vendeen -narttu Dinetten Grand Faucille. Koe pddttyi kello .

 

AVO-koirat

cockerspanieli, narttu, s. 19.12.2011 Rek. no FI1537/12
Triplet Viking Queen AVO 2
Helislahti Sirpa 39 pistettd

Tuomari: Juhani Heikniemi, ohjaaja Sirpa Helislahti

   Jdljestdmishalukkuus (6) 5 pistettd
   Jdljestdmisvarmuus (12) 7 pistettd
   Tyvskentelyn etenevyys (10) 8 pistettd
   Ldhtv, kulmat, makaukset (14) 12 pistettd
   Kdyttdytyminen kaadolla (3) 3 pistettd
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettd

Fanni ohjataan jdljelle. Tyvtd tehdddn reipasta vauhtia pddasiassa maavainua kdyttden. Alussa Fanni tarkastelee jdljen sivuilta muita tuoksuja ja sen seurauksena tulee hukka. Sen jdlkeen Fanni tekee melko jdlkitarkkaa tyvtd. Ensimmdinen kulma tarkasti, makaus merkataan. Jdljen alkupddssd riistanjdljet aiheuttavat pari pientd tarkistuspyvrdhdystd. Kulman tuntumassa Fanni ajautuu pois jdljeltd, mutta hakeutuu ilmavainun avulla kulmalle. Makaus merkataan. Kulman ldhelld ollut marjastaja aiheuttaa pienen katkon jdlkityvhvn. Sitten, kun siitd selvitddn, loppu on hyvdd jdljestystd. Jdlked pitkin sorkalle, jonka osoittaa nuuhkien ja pysdhtyen viereen vartioimaan.

 

 

VOI-koirat

petit basset griffon vendeen, uros, s. 19.4.2009 Rek. no FI31350/09
Fragola Ursus Upeus VOI 2
Pellikka Veli-Pekka 31 pistettd

Tuomari: Juhani Heikniemi, ohjaaja Sanna Pellikka

   Jdljestdmishalukkuus (6) 4 pistettd
   Jdljestdmisvarmuus (12) 6 pistettd
   Tyvskentelyn etenevyys (10) 8 pistettd
   Ldhtv, kulmat, makaukset (14) 7 pistettd
   Kdyttdytyminen kaadolla (3) 3 pistettd
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettd

Teuvo rauhoitetaan ja ohjataan alusta jdljelle. Tyvtd tehdddn mukavaa vauhtia enimmdkseen maavainulla. Tyv on ajoittain jdlkitarkkaa. Toisella suoralla Teuvo tekee todella laajan kaarron jdljen sivulle, samalla ohitetaan makaus kaukaa. Ensimmdinen ja kolmas makaus ylitetddn, viimeistd nuuhkaistaan vauhdissa. Katkokulma takaa kaartaen uudelle suoralle, joka vield pienelld tarkistuksella varmistetaan. Seuraava kulma tarkasti. Viimeiseltd kulmalta yli ja laajalla haulla jdljen yli, ja vaikka Teuvo tekee yritteliddsti tvitd, niin jdlki ei vain lvydy - hukka. Jdlked pitkin kaadolle, jota pysdhtyy nuuhkimaan.

 

bretagnenbassetti, uros, s. 5.9.2010 Rek. no FI38613/13
Figo VOI 2
Bdckstrvm Ingmar 39 pistettd

Tuomari: Juhani Heikniemi, ohjaaja Reija Helkkula

   Jdljestdmishalukkuus (6) 5 pistettd
   Jdljestdmisvarmuus (12) 7 pistettd
   Tyvskentelyn etenevyys (10) 9 pistettd
   Ldhtv, kulmat, makaukset (14) 12 pistettd
   Kdyttdytyminen kaadolla (3) 3 pistettd
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettd

Alku osoitetaan ja Foxi ohjataan jdljelle. Vauhti on reipasta ja tyv pddosin maavainuista. Jdljestys tarkentuu loppua kohden ja kolmannen suoran loppuosalla ja viimeiselld suoralla ei endd tarkistella. Ensimmdinen makaus ohitetaan ja muut merkataan. Ensimmdinen kulma pienelld suunnantarkistuksella, katkokulma takaa ilmavainulla uudelle suoralle, viimeinen tarkasti. Jdlked pitkin kaadolle, jonka nappaa suuhunsa. Toisella suoralla ajautuminen pois jdljeltd hukkaan asti pilasi muuten hienon suorituksen.

 

espanjanvesikoira, uros, s. 18.2.2008 Rek. no ER21663/08
Tulimaan Omar VOI 1
Raittinen Marika 41 pistettd

Tuomari: Juhani Heikniemi, ohjaaja Marika Raittinen

   Jdljestdmishalukkuus (6) 6 pistettd
   Jdljestdmisvarmuus (12) 10 pistettd
   Tyvskentelyn etenevyys (10) 9 pistettd
   Ldhtv, kulmat, makaukset (14) 8 pistettd
   Kdyttdytyminen kaadolla (3) 3 pistettd
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettd

Rauhallisesti ohjaten Ramo jdljelle. Ramo tekee reipasta jdlkitarkkaa tyvtd. Ensimmdiselld suoralla yksi pyvrdhdys, muuten jdlkitarkkaa tyvtd viimeiselle makaukselle asti. Sen jdlkeen tarkastellaan jdljen sivuilta myvs muita hajuja. Makaukset joko ohitetaan tai ylitetddn pysdhtymdttd. Ensimmdinen kulma suunnantarkistuksella, katkokulma kaartaen uudelle suoralle. Viimeinen aavistuksen oikaisten. Ramo ajautuu polulle ja sitd pitkin ohi kaadosta. Hetken mietittyddn hakeutuu todella hienosti ilmavainulla ja jdljentekijviden jdlkid hyvdksi kdyttden kaadolle, jota pysdhtyy nuuhkimaan.

 

karkeakarvainen mdyrdkoira, uros, s. 16.5.2012 Rek. no FI37380/12
Playadel Bergs Ydinvoimainen Yedi VOI 1
Forsman Pertti 44 pistettd

Tuomari: Juhani Heikniemi, ohjaaja Pertti Forsman

   Jdljestdmishalukkuus (6) 6 pistettd
   Jdljestdmisvarmuus (12) 11 pistettd
   Tyvskentelyn etenevyys (10) 9 pistettd
   Ldhtv, kulmat, makaukset (14) 10 pistettd
   Kdyttdytyminen kaadolla (3) 3 pistettd
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettd

Ohjatusti jdljelle. Jedi jdljestdd reipasta vauhtia pddosin maavainulla. Tyv on jdlkitarkkaa, vain muutama pieni tarkistuspisto. Makaukset Jedi merkkaa melkein pysdhtymdttd, toinen ohitetaan ja viimeistd vain nuuhkaistaan vauhdin pysdhtymdttd. Katkokulma rengastaen, muut kulmat tarkasti. Jdlked pitkin kaadolle, jota pysdhtyy nuuhkimaan, mutta sille ei uhrata sen suurempaa huomiota, onhan se ollut jo neljdn koiran hampaissa.

 

Grand Basset Griffon Vendeen, narttu, s. 2.6.2008 Rek. no FIN36642/08
Dinetten Grand Faucille VOI 1
Hdrkvnen Risto 47 pistettd

Tuomari: Juhani Heikniemi, ohjaaja Risto Hdrkvnen

   Jdljestdmishalukkuus (6) 6 pistettd
   Jdljestdmisvarmuus (12) 11 pistettd
   Tyvskentelyn etenevyys (10) 9 pistettd
   Ldhtv, kulmat, makaukset (14) 13 pistettd
   Kdyttdytyminen kaadolla (3) 3 pistettd
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettd

Ohjatusti jdljelle. Elli jdljestdd reipasta vauhtia. Alusta kolmannelle kulmalle asti vain pari-kolme pientd tarkistusta, viimeiselld suoralla useita pienid tarkistuksia. Katkokulma takaa kaartaen, seuraava kulma tarkasti ja kolmas neljdn metrin oikaisulla. Kahdelle ensimmdiselle makaukselle tullaan hieman jdljen sivusta. Kahdelle viimeiselle jdlked pitkin. Kaikki makaukset merkataan. Hyvdd ja ddnetvntd tyvtd jdlkiparilta. Etenevyyttd haittaa pysdhtelyt hirven jdtvksissd kierimddn ja merkkaukset. Jdlked pitkin sorkalle, jota pysdhtyy nuuhkimaan.