MEJD-kokeen tulokset
2.8.2015 Sastamala

Jdrjestdjd: Suomen Bassetkerho & Mouhijdrven Metsdstysseura
Kokeen ylituomari: Kari Muje
Muut tuomarit: Satu Koski
Kokeen vastaava toimitsija: Jan Egeland-Jensen
Kokeen sihteeri: Katri Alavalkama
Kokeen emdntd:
Sdd:

Ylituomarin kertomus

Suomen Bassetkerho ry ja Mouhijdrven metsdstysseura ry jdrjestivdt MEJD-kokeen Sastamalassa. Keskuspaikkana oli Hornion ulkoilumaja ja maastot olivat Karkun, Mouhijdrven ja Jyrdn metsdstysseurojen mailla. Ylituomarina toimi Kari Muje Jyvdskyldstd arvostellen koirat AVO 1-3 ja VOI 7-9 ja toisena tuomarina oli Satu Koski Helsingistd arvostellen koirat AVO 4-6 ja VOI10-11. Vastaavana toimitsijana toimi Jan Jensen. Maastot olivat vaihtelevaa metsdd, jdljet hyvin sijoiteltuja, oikean mittaisia ja pddosin piilomerkattuja. Laukauksensietotesti tehtiin 12 cal haulikolla. Kaikki koirat ldpdisivdt sen. Tunnistusmerkinndt tarkistettiin pistokokein. Kaatoina kdytettiin tuoreena pakastettuja ja koepdivdksi sulatettuja peuransorkkia. Opastuksen taso oli hyvd. Koetoimikunta suoriutui tehtdvistddn hyvin. Riistahavaintoina hirvieldinten jdlkid/jdtvksid ja metsdkanalintuja. Koe pddttyi kello .

 

AVO-koirat

Bernhardinkoira Lyhytkarvainen, narttu, s. 17.3.2010 Rek. no FI25141/10
Grapevine Raindrop AVO 0
Repo Satu  

Tuomari: Kari Muje, ohjaaja Satu Repo

Hyvin ohjattu ldhtv. Armi merkkaa ja ldhtee ripedsti maavainulla jdljestdmddn. Alussa pieni suunnankorjaus ilmavainulla ja tovi tarkasti. Sitten Armi poikkeaa vilvoittelemaan lammen rantaan, josta kehotuksella paluu. Kulmalle hieman sivulla, ja suoraan ohi ihmisjdlkid hukkaan. Palautus kulmalle, toinen osuus hyvin jdlkiuralla. Toisen kulman Armi merkkaa hyvin. Kolmannen osuuden alkupuolella Armi ajautuu sivulle, jossa jdlked seurataan muutama kymmenen metrid, sitten kddnnvs jdljelle, mutta suoraan yli ja hukkaan. Palautuksen jdlkeen sama toistuu pian toiselle puolelle: hukka ja koe keskeytetddn.

 

Cockerspanieli, narttu, s. 28.6.2010 Rek. no FI46959/10
Triplet Kismet AVO 0
Hdrkdld Heli  

Tuomari: Satu Koski, ohjaaja Heli Hdrkdld

Koira rauhoitetaan ennen ldhtvmakausta. Tutkii makauksen tarkasti, ja krepitys edetddn ohjatusti. Alkaa maavainuinen, tarkka ja rauhallinen jdlkityv. Ensimmdinen osuus edetddn jdlkitarkasti puolivdliin asti, jolloin koira tekee tarkastuspyvrdhdyksen jdljen molemmin puolin, matka jatkuu kehoituksesta. Hieman ennen ensimmdistd kulmaa koira ajautuu riistapolkua pitkin aina hukkaan asti. Palautetaan kulman tuntumaan, ja makaus merkataan tarkasti, samoin kulman selvitys. Toisella osuudella koira tekee enemmdn tarkistuksia, suo ja vanha tiepohja aiheuttavat pddnvaivaa. Tarkistuspyvrdhdyksien lomassa koira ajautuu paluujdljelle, mutta korjaa suunnan. Toisen osuuden loppupuolella koira tekee useita tarkistuksia jdljen molemmin puolin, palaa kehoituksesta. Toinen kulma selvitetddn tarkasti ja makaus merkataan erinomaisesti. Kolmas osuus jdljestetddn aluksi tarkasti, mutta metsdaukea aiheuttaa paljon tarkistelua, ja tdssd kohtaa 45 minuutin jdljestysaika loppuu ja koe keskeytyy. Harjoitellen kaadolle, joka kiinnostaa. Erittdin lupaava nuori jdljestdjd. Lisdd harjoitusta, niin jdlkivarmuus kasvaa.

 

Bretagnenbassetti, uros, s. Rek. no FI5882/14
Ipohin Unto AVO 2
Karppola Sirpa 37 pistettd

Tuomari: Satu Koski, ohjaaja Jari

   Jdljestdmishalukkuus (6) 4 pistettd
   Jdljestdmisvarmuus (12) 8 pistettd
   Tyvskentelyn etenevyys (10) 7 pistettd
   Ldhtv, kulmat, makaukset (14) 11 pistettd
   Kdyttdytyminen kaadolla (3) 3 pistettd
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettd

Koira rauhoitetaan alkumakaukselle. Alkumakaus tutkitaan, ja ohjatun krepityksen jdlkeen alkaa rauhallinen, pddosin maavainulla etenevd tarkka jdljestys. Ensimmdisen osuuden alkukolmanneksen jdlkeen tyyli vaihtuu pyrdhtelevdksi, ja koira tekee muutamia tarkennuksia jdljen molemmin puolin, yksi laajempi ja loput jdlkinarun mittaisia. Ensimmdinen kulma tarkasti ja makuu merkaten. Toisella osuudella jdljen tuntumasta siivittdd kanalintuja, joiden perddn koira ei yritd, mutta kdy tarkistamassa riistanjdljet, tarkistuslenkkejd jdljen molemmin puolin. Kehoituksella takaisin veriuralle. Toinen kulma alakautta oikaisten kolmannelle osuudelle, makaus jdd merkkaamatta. Kolmannella osuudella yksi laaja tarkistus, josta paluu kehoituksella. Kolmannen osuuden loppupuolella jdlki kulkee tien ldheisyydessd ja koira pyrkii tielle, hukka. Palautuksesta loppuosuus jdlkitarkasti, ja kaadolle suoraan. Kaadon koira nuuhkii, nuolee ja nappaa suuhunsa. Osaava jdljestdjd, jolle tdnddn kdvi valitettava tyvtapaturma.

 

Bretagnenbassetti, narttu, s. 16.11.2012 Rek. no FI56707/12
Vainukorven Catla AVO 2
Helkkula Reija 37 pistettd

Tuomari: Kari Muje, ohjaaja Reija Helkkula

   Jdljestdmishalukkuus (6) 4 pistettd
   Jdljestdmisvarmuus (12) 8 pistettd
   Tyvskentelyn etenevyys (10) 7 pistettd
   Ldhtv, kulmat, makaukset (14) 12 pistettd
   Kdyttdytyminen kaadolla (3) 3 pistettd
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettd

Huolellisesti ohjattu ldhtv. Katla merkkaa makuun ja jarrutetaan sopivaan vauhtiin. Ensimmdiselld osuudella yksi laaja lenkki sivulle, muuten hyvin jdlkiuralla. Makuun Katla merkkaa hyvin, ja jatkaa suoraan eteenpdin ja laajalla kaarrolla toiselle osuudelle. Siitd poikkeaa kohta hirvenjdlkien suuntaan ja pddtyy ojaan, jota seuraa hukkaan. Palautus ja koko loppujdlki erittdin tarkasti, myvs kulma. Kaatoa jdd nuuhkimaan. Hyvd jdljestys.

 

amerikancockerspanieli, uros, s. 3.3.2012 Rek. no FI23568/12
Exclamation Miracle Hunter AVO 1
Karlsson Viveka 44 pistettd

Tuomari: Kari Muje, ohjaaja Viveka Karlsson

   Jdljestdmishalukkuus (6) 6 pistettd
   Jdljestdmisvarmuus (12) 10 pistettd
   Tyvskentelyn etenevyys (10) 9 pistettd
   Ldhtv, kulmat, makaukset (14) 12 pistettd
   Kdyttdytyminen kaadolla (3) 3 pistettd
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettd

Hyvin ohjattu ldhtv. Mike merkkaa alun ja jdljestdd sopivaa vauhtia maavainulla erittdin tarkasti ensimmdisen ja toisen osuuden lopulle asti. Sitten pitkdt tarkistuslenkit molemmin puolin, joista Mike selvidd kehotuksen saattelemana ja myvs ilmavainua kdyttden. Ensimmdinen kulma tarkasti merkaten, toinen myvs tarkasti, mutta makuun ohi. Loppuosuus hyvin, vdhdn ennen sorkkaa tarkistuslenkki, josta jo hieman vdsdhtdnyt jdljestdjd selvidd ja loppu reippaasti sorkalle, jota Mike jdd maistelemaan. Tarkkaa jdljestystd juuri sopivalla vauhdilla.

 

Cockerspanieli, uros, s. 23.6.2013 Rek. no FI40796/13
Flushing Meadows Dirac AVO 1
Heikkinen Saara 45 pistettd

Tuomari: Satu Koski, ohjaaja Saara Heikkinen

   Jdljestdmishalukkuus (6) 5 pistettd
   Jdljestdmisvarmuus (12) 11 pistettd
   Tyvskentelyn etenevyys (10) 9 pistettd
   Ldhtv, kulmat, makaukset (14) 12 pistettd
   Kdyttdytyminen kaadolla (3) 3 pistettd
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettd

Koira rauhoitetaan alkumakaukselle. Koira tutkii alkumakauksen nopeasti, ja krepitys ohjatusti. Koira jdljestdd reipasta vauhtia, jonka ohjaaja jarruttaa sopivaksi. Jdljestys etenee tarkasti veriuran pddlld tai sen ldheisyydessd. Koira kdyttdd sekd maa- ettd ilmavainua. Ensimmdisen osuuden puolivdlissd koira tekee laajahkon tarkistuslenkin jdljen sivuun, palaa kehoituksesta. Ensimmdinen kulma selvitetddn tarkasti, makaus merkataan nopeasti. Toisella osuudella meno rauhoittuu ja tarkentuu enemmdn maavainuiseksi. Toinen kulma on kalliolla, jossa tuuli hieman pyvrittdd verenhajua, ja koira selvittdd kulman takalenkilld, mutta makaus jdd merkkaamatta. Kolmannen osuuden puolivdlissd koira tekee laajan tarkistuksen jdljen molemmin puolin, palaa omatoimisesti jdljelle ja jdlkitarkka tyv jatkuu. Kaadolle suoraan, koira merkkaa kaadon nuuhkimalla. Hieno, ddnetvn suoritus.

 

 

VOI-koirat

cockerspanieli, uros, s. 29.8.2010 Rek. no FI14402/11
Triplet X VOI 0
Hdrkdld, Heli ja Silvennoinen Raila  

Tuomari: Kari Muje, ohjaaja Raila Silvennoinen

Hyvin ohjattu ldhtv. Tdxd merkkaa ja ripedsti liikkeelle. Se ottaa heti ilmavainua, ja poikkeaa kohta sivulle tutkimaan marjastajien jdlkid. Edes kehotus ei auta: hukka. Ensimmdinen osuus loppuun hyvin, makuun Tdxd merkkaa huolellisesti. Toisen osuuden alkupuolella Tdxd poikkeaa taas ilmeisesti ihmisjdljelle, ja tyvskentely pysdhtyy: toinen hukka. Palautus makuulle, ja pian sama toistuu ja koe keskeytetddn.

 

cockerspanieli, narttu, s. 14.6.2011 Rek. no FI40813/11
Heart Rock Heart of Glass VOI 0
Alavalkama Katri ja Egeland-Jensen Jan  

Tuomari: Kari Muje, ohjaaja Jan Egeland-Jensen

Hyvin ohjattu ldhtv. Arla merkkaa ja ripedsti matkaan. Jdljestys on heti alusta varsin suurpiirteistd, ja syy selvidd pian: osutaan marjastajien tyvmaalle, jota vartioi kiinanpalatsikoira. Yhteenotolta vdltytddn, mutta Arla seuraa ihmisjdlkid hukkaan, palautus. Tovi hyvin jdlked, sitten katkolta laajasti kaartaen toiseen hukkaan. Palautus. Toista osuutta alkuun hyvin, ja sitten Arla jdd pyvrimddn jdljen molemmin puolin: kolmas hukka ja koe keskeytetddn.

 

Novascotiannoutaja, narttu, s. 2.1.2011 Rek. no FI14254/11
Rialthing First Rose VOI 3
Koskivaara Katri 27 pistettd

Tuomari: Kari Muje, ohjaaja Katri Koskivaara

   Jdljestdmishalukkuus (6) 3 pistettd
   Jdljestdmisvarmuus (12) 6 pistettd
   Tyvskentelyn etenevyys (10) 5 pistettd
   Ldhtv, kulmat, makaukset (14) 8 pistettd
   Kdyttdytyminen kaadolla (3) 3 pistettd
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettd

Hyvin ohjatusti jdljelle. Rilla jdljestdd rauhallisesti maavainuilla, ja hieman polveillen ldhes koko matkan. Ensimmdiselld osuudella tuore hirven makuu pitdd tutkia, ja sinne Rilla palaa vield uudestaan, mutta tyv jatkuu. Katkolla Rilla rengastaa kolmesti ldheltd veren alkua, mutta pddtyy paluujdljelle: hukka. Loput kolme osuutta Rilla tulee varsin tarkasti, mutta ldmpv ja aiemmat tarkistelut alkavat jo hidastaa. Makuista Rilla merkkaa kolme hyvin, yhden ylittdd. Kaato haltuun noutaen. Ajanylityksestd toinen palkintosijan pudotus. Rillalla on evddt huomattavasti parempaan pistemddrddn, nyt riistava jdlki vaati veronsa.

 

cockerspanieli, narttu, s. 3.6.2011 Rek. no FI58311/11
Baysway Blue Ronnie VOI 1
Hdrkdld Helii 43 pistettd

Tuomari: Satu Koski, ohjaaja Heli Hdrkdld

   Jdljestdmishalukkuus (6) 5 pistettd
   Jdljestdmisvarmuus (12) 11 pistettd
   Tyvskentelyn etenevyys (10) 9 pistettd
   Ldhtv, kulmat, makaukset (14) 11 pistettd
   Kdyttdytyminen kaadolla (3) 3 pistettd
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettd

Koira rauhoitetaan ennen alkumakausta, jonka koira tutkii. Krepitys ohjatusti. Alkaa sopivavauhtinen, pddosin maavainuinen jdljestys. Ensimmdinen ja toinen osuus edetddn jdlkitarkasti. Kolmannella ja neljdnnelld osuudella laajahkoja tarkistuslenkkejd, joista yksi vaatii ohjaajan kehoituksen, muilta palataan itsendisesti. Makauksista ensimmdinen ja toinen ohi, kolmas ja neljds merkataan. Ensimmdinen kulma, jolla katko, selvitetddn oikaisten uudelle osuudelle. Toinen ja kolmas kulma tarkasti. Kaadolle suoraan, koira merkkaa sorkan nuuhkimalla ja jdd sen viereen. Miellyttdvd kokonaisuus, tdnddn pisteisiin vaikuttavat kaksi ohitettua makausta ja tarkistelut.

 

karkeakarvainen mdyrdkoira, uros, s. 17.2.2008 Rek. no FIN24039/8
Barbwired Andau VOI 1
Laine Janne 46 pistettd

Tuomari: Satu Koski, ohjaaja Janne Laine

   Jdljestdmishalukkuus (6) 5 pistettd
   Jdljestdmisvarmuus (12) 12 pistettd
   Tyvskentelyn etenevyys (10) 10 pistettd
   Ldhtv, kulmat, makaukset (14) 11 pistettd
   Kdyttdytyminen kaadolla (3) 3 pistettd
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettd

Koiralle osoitetaan alkumakaus, jonka tutkittuaan koira etenee jdljelle innosta vikisten. Vauhti jarrutetaan sopivaksi, ja alkaa maavainuinen ja jdlkitarkka tyvskentely. Tdlld tyylilld edetddn kaikki osuudet. Kolmannella osuudella yksi laaja riistanjdlkien tarkistus, josta koira palaa itsendisesti jdljelle. Ensimmdinen ja kolmas kulma tarkasti, toisella kulmalla katko, joka selvidd takarengastuksella ja jdljentekijviden jdlkiin tukeutuen. Makauksista koira merkkaa ensimmdisen nopeasti, toinen yli ja vauhdista vilkaisten, kolmas pompulla (kaikki neljd tassua pysdhtyen makaukselle), ja neljds pysdhtyen. Sorkalle suoraan ja se kiinnosti. Koirakolla hieno yhteistyv.