Suomen Bassetkerho ry:n säännöt

Hyväksytty yhdistyksen kevätkokouksessa 10.3.2018

1. YHDISTYKSEN NIMI

Yhdistyksen nimi on Suomen Bassetkerho ry – Finska Bassetklubben rf. Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki. Yhdistyksen kielet ovat suomi ja ruotsi. Pöytäkirjakieli on suomi.


2. SUHTEET MUIHIN JÄRJESTÖIHIN

Yhdistys kuuluu jäsenenä Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry:hyn. Yhdistys voi yhdistyskokouksen päätöksellä liittyä myös muihin toimintansa tarkoitusperiä hyödyntäviin rekisteröityihin yhdistyksiin.

Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry:stä käytetään näissä säännöissä lyhennystä SKL-FKK.

3. YHDISTYKSEN TOIMINTA JA TARKOITUS

Yhdistyksen toiminta käsittää koko maan. Toiminnan tarkoituksena on SKL-FKK ry:n hyväksymänä basset- ja muiden edustamiensa rotujen rotujärjestönä edistää rotuihin kuuluvien koirien jalostusta ja käyttöä.

Yhdistys toteuttaa tarkoitustaan järjestämällä keskustelu-, neuvottelu- sekä koulutustilaisuuksia, näyttelyitä, kokeita, kilpailuja ja kursseja sekä antamalla jalostusneuvontaa. Yhdistys pyrkii kehittämään edustamiensa rotujen harrastusta koko maassa. Yhdistys voi harjoittaa myös julkaisutoimintaa.

Yhdistys pyrkii levittämään oikeita käsityksiä kenneltoiminnan merkityksestä yleensä ja edustamiensa rotujen harrastuksesta erityisesti sekä asiantuntijoiden että yleisön keskuudessa. Yhdistys seuraa edustamiensa rotujen kehitystä niin kotimaassa kuin ulkomailla ja tekee niiden kehittämistä koskevia aloitteita.

4. VAROJEN HANKINTA

Yhdistys hankkii varoja toimintansa mahdollistamiseksi perimällä jäsenmaksuja. Yhdistys voi asianmukaisella luvalla toimeenpanna myös rahankeräyksiä, arpajaisia, juhlia sekä ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja. Yhdistys on oikeutettu omistamaan myös kiinteää omaisuutta.

5. YHDISTYKSEN JÄSENYYS

Yhdistyksen hallitus voi hyväksyä varsinaiseksi jäseneksi yhdistyksen edustamia rotuja / edustamaa rotua harrastavan yksityisen henkilön tai rekisteröidyn yhdistyksen.

Hallitus voi hyväksyä ainaisjäseneksi henkilön, joka maksaa vähintään 10 vuoden jäsenmaksun yhdellä kertaa.

Kunniajäseneksi voidaan kutsua henkilö, joka on ansiokkaasti edistänyt kerhon tarkoitusperien toteuttamista ja jonka vuosikokous on hallituksen esityksen perusteella 3/4 ääntenenemmistöllä hyväksynyt kunniajäseneksi. Kunniapuheenjohtajaksi voidaan kutsua henkilö joka on erityisen ansiokkaasti toiminut kerhon puheenjohtajana. Kunniajäsen ja kunniapuheenjohtaja ovat vapaita jäsenmaksun suorittamisesta ja heillä on puhe- ja äänioikeus yhdistyskokouksissa.

Hallitus voi kutsua asiantuntijajäseneksi erityisen ansioituneita rodun asiantuntijoita. Asiantuntijajäsen ei ole äänioikeutettu eikä häneltä peritä jäsenmaksua.

Hallitus voi hyväksyä perhejäseneksi henkilön, joka on yhdistyksen henkilöjäsenen avio/avopuoliso tai häneen läheisessä sukulaisuussuhteessa ja asuu samassa osoitteessa. Perhejäsenellä on äänioikeus yhdistyskokouksissa.

6. JÄSENMAKSUT

Henkilöjäseniltä perittävän jäsenmaksun suuruuden määrää syyskokous. Jäsenyhdistyksen vuotuinen jäsenmaksu on henkilöjäsenen jäsenmaksun suuruinen kutakin sen maksavien jäsenten lukumäärän alkavaa satalukua kohden. Perhejäsenen jäsenmaksu on puolet varsinaisen henkilöjäsenen jäsenmaksusta.

7. JÄSENEN ERO YHDISTYKSESTÄ

Jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai suullisesti yhdistyskokouksen pöytäkirjaan.

Henkilöjäsen tai jäsenyhdistys voidaan erottaa yhdistyksestä hallituksen päätöksellä, jos hän/se muuten rikkoo yhdistyksen sääntöjä, jos hän/se menettelyllään yhdistyksen ulkopuolella on huomattavasti vaikeuttanut yhdistyksen toimintaa, toiminut hyvien tapojen vastaisesti tai erotettu SKL – FKK ry:n jäsenyydestä.
Jäsenen erottamiseen tarvitaan 3/4 enemmistö. Erottamisäänestys tapahtuu suljetuin lipuin. Hallituksen päätöksellä erotettu jäsen on oikeutettu vetoamaan yhdistyksen kokoukseen jättämällä neljäntoista päivän kuluessa erottamispäätöksestä tiedon saatuaan, kun tiedonantopäivää ei oteta lukuun, valituskirjelmän hallitukselle. Valitus käsitellään lähinnä seuraavassa yhdistyksen kokouksessa. Ero astuu voimaan välittömästi.

Erotetulla jäsenellä ei ole oikeutta yhdistyksen varoihin, eikä jäsenmaksua palauteta.
Jäsen katsotaan eronneeksi jos hän jättää jäsenmaksunsa maksamatta maksumuistutuksen jälkeen.

8. YHDISTYKSEN TILI- JA TOIMINTAKAUSI

Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi.

Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajille/tilintarkastajille viimeistään kuukautta ennen kevätkokousta. Toiminnantarkastajien/tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen kevätkokousta hallitukselle.

9. YHDISTYSKOKOUKSET JA KOKOUSEDUSTAJAT

Yhdistys kokoontuu vuosittain kahteen varsinaiseen kokoukseen, syyskokoukseen loka-marraskuussa ja kevätkokoukseen helmi-maaliskuussa.

Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta.

Yhdistys voi kokoontua ylimääräiseen kokoukseen hallituksen kutsusta tai vähintään 1/10 yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä vaatiessa kirjallisesti kussakin tapauksessa vain kokouskutsussa mainittuja asioita käsittelemään.

Kokouskutsut toimitetaan kirjeitse, sähköpostilla tai julkaisemalla ne yhdistyksen kotisivuilla, jäsentiedotteessa tai -lehdessä viimeistään 14 vuorokautta ennen kokousta.

Kokouksessa on jokaisella henkilöjäsenellä asiantuntijajäseniä lukuun ottamatta yksi ääni. Jäsenyhdistyksellä on yksi ääni kutakin jäsentensä lukumäärän alkavaa 10-lukua kohti, kuitenkin enintään 25 ääntä ja enintään 1/10 läsnä olevien henkilöjäsenten äänimäärästä. Jäsenyhdistysten äänivaltaa käyttävät sen valtuuttamat kokousedustajat.

Kokouksessa on jokaisella läsnä olevalla äänioikeutetulla henkilöjäsenellä valtakirjalla oikeus, oman äänensä lisäksi, edustaa kahta yhdistyksen jäsentä.

Kaikki ne asiat, joista nämä säännöt eivät toisin määrää, ratkaistaan avoimella äänestyksellä ja yksinkertaisella ääntenenemmistöllä, mikäli suljettua lippuäänestystä ei vaadita ja kannateta. Äänten mennessä tasan ratkaisee vaaleissa ja lippuäänestyksessä arpa, muissa asioissa puheenjohtajan mielipide.

10. YHDISTYSKOKOUKSISSA KÄSITELTÄVÄT ASIAT

Syyskokous:

  1. Tarkastetaan valtakirjat
  2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri sekä kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
  3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  4. Valitaan hallituksen puheenjohtaja joka toinen vuosi
  5. Valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle
  6. Valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa / tilintarkastajaa sekä heille varamiehet
  7. Päätetään seuraavan vuoden jäsenmaksuista
  8. Vahvistetaan hallituksen seuraavan vuoden toimintasuunnitelma sekä tulo- ja menoarvio
  9. Käsitellään jäsenten syyskokoukselle tekemät kirjalliset esitykset, jotka tulee jättää hallitukselle vähintään kuukautta ennen syyskokousta
  10. Käsitellään hallituksen esittämät asiat
  11. Käsitellään asiat, jotka yhdistyslain tai näiden sääntöjen mukaan kuuluvat yhdistyskokoukselle.

Kevätkokous:

  1. Tarkastetaan valtakirjat
  2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri sekä kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
  3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  4. Esitetään hallituksen toimintakertomus ja tilinpäätökseen perustuva selostus yhdistyksen taloudellisesta asemasta
  5. Esitetään tilinpäätös ja toiminnantarkastajien/ tilintarkastajien lausunto sekä päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä edellisen toimintavuoden hallitukselle
  6. Päätetään ylijäämän käyttämisestä tai alijäämän kattamisesta.
  7. Valitaan joka kolmas vuosi yhdistyksen ehdokkaat erovuorossa olevien tilalle SKL-FKK:n valtuustoon
  8. Käsitellään jäsenten kevätkokoukselle tekemät kirjalliset esitykset, jotka tulee jättää hallitukselle vähintään kuukautta ennen kevätkokousta
  9. Jaetaan kierto- yms. palkinnot
  10. Käsitellään hallituksen esittämät asiat
  11. Käsitellään asiat, jotka yhdistyslain tai näiden sääntöjen mukaan kuuluvat yhdistyskokoukselle.

11. YHDISTYKSEN HALLITUS

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, jonka muodostavat puheenjohtaja ja kahdeksan varsinaista jäsentä.

Puheenjohtaja valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan ja jäsenet kahdeksi vuodeksi siten, että neljä jäsentä on vuosittain erovuorossa.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan.

Hallitus valitsee joko keskuudestaan tai hallituksen ulkopuolelta sihteerin ja rahastonhoitajan.

Hallitus on päätösvaltainen puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan ja neljän jäsenen ollessa läsnä.

Yhdistyksen nimen kirjoittaa puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja kumpikin yksin tai henkilö, jolle hallitus on antanut nimenkirjoitusoikeuden yksin tai yhdessä toisen oikeutetun kanssa.

12. HALLITUKSEN TEHTÄVÄT

Yhdistyksen asioita, joita näissä säännöissä ei ole määrätty yhdistyksen kokousten tehtäväksi, hoitaa yhdistyksen hallitus.

Hallituksen tulee

  1. edistää ja seurata yhdistyksen tavoitteiden toteuttamista
  2. edustaa yhdistystä, tehdä sitoumuksia, kantaa ja vastata yhdistyksen puolesta
  3. kutsua jäsenet yhdistyksen kokouksiin ja valmistella kokouksille sääntöjen mukaiset asiat sekä panna toimeen kokousten päätökset
  4. valita tuekseen tarpeelliset toimikunnat
  5. määrätä yhdistyksen edustajat SKL-FKK:n kokouksiin
  6. hoitaa yhdistyksen juoksevat asiat.

13. SÄÄNTÖJEN MUUTOS

Näitä sääntöjä voidaan muuttaa yhdistyskokouksen päätöksellä. Muutosesitys on jätettävä hallitukselle ja sitä on alustavasti käsiteltävä jossain hallituksen kokouksessa, joka on pidettävä vähintään kaksi viikkoa ennen yhdistyskokousta. Muutosesityksen puolelle vaaditaan 3/4 ääntenenemmistö sekä hallituksen kokouksessa että yhdistyskokouksessa.

14. YHDISTYKSEN PURKAMINEN

Päätös yhdistyksen purkamisesta on tehtävä kahdessa peräkkäisessä kokouksessa joiden välillä on oltava ainakin kuukausi ja joista toisen on oltava syys- tai kevätkokous.

Purkamispäätöksen on kummassakin kokouksessa saatava vähintään 3/4 enemmistö annetuista äänistä.

Yhdistyksen purkautuessa sen varat siirretään kenneltoiminnan tukemiseen viimeisen kokouksen päätöksen mukaisesti.

Muutoin noudatettakoon yhdistyslain määräyksiä.

Tällä sääntömuutoksella ei loukata jo saavutettuja jäsenoikeuksia.