JALOSTUSOHJE JA SUOSITUKSET

(Koskee 1.1.2022 alkaen tehtyjä astutuksia)

[ezcol_1half]

1. Jalostukseen käytettävien koirien tulee olla kaikin puolin terveitä, rotumääritelmän vaatimukset täyttäviä rodunomaisia yksilöitä, joiden voi luonteensa, ulkomuotonsa ja sukutaulunsa perusteella olettaa soveltuvan jalostukseen.

2. Epileptisiä -tai kipusyndroomakohtauksia saanutta tai atopiaa sairastavaa koiraa ei saa käyttää jalostukseen.

3. Jalostukseen käytettävä narttu on pentujen syntyessä vähintään kaksi (2) vuotta ja korkeintaan seitsemän (7) vuotta. Ensisynnyttäjän suositellaan olevan alle viisi (5) vuotta.

4. Basset hound, petit basset griffon vendeen, grand basset griffon vendeen, bretagnenbassetti, gascognebassetti sekä basset artesien normand on tarkastettu perinnöllisten silmäsairauksien varalta ja terveeksi todettu vakavien perinnöllisten sairauksien osalta (tRD, HC, PRA ja glaukoma).

Silmäpeilauslausunto on voimassa 24 kuukautta. Gonioskopialausunto on voimassa yli vuoden ikäiselle koiralle tehtynä 4 vuoden ikään asti. Koiran täytettyä 4 vuotta tutkimus on uusittava ja se on voimassa 7 vuoden ikään asti. 7 vuoden ikäiselle tai vanhemmalle tehty tutkimus on voimassa koiran loppuiän.

Koiria, joilla on todettu iris-iris PPM, PHTVL/PHPV aste 1, multifokaali RD (mRD), geograafinen RD (gRD), makroblepharon, entropium, ektropium, lievä tai kohtalainen ICAA kammiokulman muutos, voidaan käyttää jalostukseen harkitusti. Toisella osapuolella tulee tällöin olla terveet ja oireettomat silmät kyseisen vaivan suhteen.

Koiralle, jolla on silmätutkimuksessa tai geenitestillä todettu glaukooma tai ICAA kammiokulman muutos, suositellaan tonometrian (silmänpainemittaus) teettämistä säännöllisesti.

5. Petit basset griffon vendeen tulee olla DNA-testattu POAGin osalta ennen astutusta.
POAG-geenitestiä suositellaan myös bretagnenbasseteille.
Huom! roduilla on käytössä eri POAG-geenitestit (rotujen POAG:t eroavat geneettisesti toisistaan).

Muilla roduilla ei ole tiedossa merkittävissä määrin esiintyvää avokulmaglaukoomaa (POAG), joten näille on tärkeämpää gonioskopiatutkimus sulkukulmaglaukooman (PCAG) poissulkemiseksi.

Geenitestin perusteella geneettisesti sairaaksi todettua koiraa ei saa käyttää jalostukseen. Kahta kantajaa ei saa astuttaa keskenään.

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

6. Kaikille kerhon roduille suositellaan lonkka-, kyynär- (bassetroduilla INC) ja selkäkuvausta sekä polvilumpiotutkimusta.

Baijerinvuoristovihikoira ja hannoverinvihikoira tulee olla lonkkakuvattu ennen astutusta eikä tulos saa olla huonompi kuin C. Kahta C-lonkkaista ei saa astuttaa keskenään.

7. Populaation monimuotoisuuden turvaamiseksi yksittäiselle urokselle suositellaan maksimissaan neljä (4) pentuetta, nartulle kolme (3). Saman yhdistelmän uusimista suositellaan vain erittäin painavista jalostuksellista syistä.

Nuorelle urokselle ei suositella suurta jälkeläisten määrää lyhyellä aikavälillä. Veteraani-ikäistä, hyvän jälkeläisnäytön omaavaa urosta, voi harkitusti ja perustellusti käyttää suositetun pentuemäärän yli.

8. Seuraavissa roduissa: bretagnenbassetti, petit basset griffon vendeen, grand basset griffon vendeen ja pienet sveitsinajokoirat vähintään toinen vanhemmista on testattu rodunomaisessa kokeessa ja sillä on hyväksytty koetulos. Koemuotoja ovat ajo- ja mejäkoe.

Vihikoirilla suositellaan olevan hikijälki- tai mejä-tulos.

Suositellaan koetulosta molemmille vanhemmille ja kaikille yhdistyksen roduille.

9. Jalostuskoira on palkittu yli 12 kuukauden iässä vähintään kahdesti palkinnolla “erittäin hyvä” kahden eri ulkomuototuomarin toimesta taikka sillä on hyväksytty jalostustarkastuslausunto.

10. Pentueen kasvattaja on Suomen Bassetkerho ry:n jäsen.

Nämä vaatimukset, lukuunottamatta kohtaa 1 ja 2, eivät koske ulkomailla ulkolaisella koiralla suoritettuja astutuksia, eikä tuontispermalla suoritettuja siemennyksiä.

Mikäli jalostusohjeessa ei ole otettu erikseen kantaa johonkin jalostamiseen liittyvään asiaan, noudatetaan niissä Suomen Kennelliiton linjauksia.

[/ezcol_1half_end]

Alla olevaan taulukoon on koottu Jalostusohjeen kohdista 4, 5, 6 ja 8  rotukohtaiset ohjeet ja suositukset (suluissa).
Kohdissa 1, 2, 3, 7, 9 ja 10 olevat ohjeet ja suositukset koskevat kaikkia Bassetkerhon alaisia rotuja.

rotu silmäpeilaus gonioskopia geenitesti luustokuvaus polvilumpiotutk. koetulos
Basset artesien normand
Basset hound
Gascognenbassetti
X X (X) (X) (X)
Bretagnenbassetti X X (POAG) (X) (X) X
Briquet griffon vendeen
Grand griffon vendeen
Griffon fauve de bretagne
Iso gascognenajokoira
Pieni gascognenajokoira
(X) (X) (X)
Grand basset griffon vendeen X X (X) (X) X
Petit basset griffon vendeen X X POAG (X) (X) X
Baijerinvuoristovihikoira
Hannoverinvihikoira
lonkat
(muut)
(X) (X)
Pienet sveitsinajokoirat (X) (X) X