Tähän terveyspankkiin kerätään tietoa kerhon roduilla esiintyvistä terveysongelmista, joita ei tallenneta Kennelliiton KoiraNettiin. Tällaisia sairauksia ovat mm. epilepsia, niskakipusyndrooma (=steriili meningiitti), rokotusreaktiot, allergiat, toistuvat tulehdukset ja muut immuniteetin ongelmat, hypotyreoosi (=kilpirauhasen vajaatoiminta) ja sydänviat . KoiraNetistä löytyvät mm. silmä- ja polvitarkastustulokset, lonkka- ja kyynärnivelten kuvaustulokset sekä muut viralliset terveystulokset. Tämän terveyspankin tarkoituksena on tarjota tietoa kasvattajille ja pennunostajille. Roduissamme on sairauksia, joita pidetään perinnöllisenä, mutta tiedon löytäminen sairastuneista koirista on vaikeaa, usein lähes mahdotonta. Niin Suomessa kuin ulkomaillakin asioista halutaan vaieta ja lakaista sairaudet maton alle. Kasvattajat ovat hankalan tehtävän edessä, ja huolellisista jalostusvalinnoista huolimatta kenelle tahansa voi syntyä sairaita pentuja.
Nämä sairaudet ovat maailmanlaajuinen ongelma roduissamme ja Suomi on tietojemme mukaan ensimmäinen maa, jossa sairastuneet koirat julkaistaan rotuyhdistyksen sivuilla. Olemme siis asiassa edelläkävijöitä ja siitä suurin kiitos kuuluu aktiivisille ja rotujen tulevaisuudesta huolestuneille omistajille ja kasvattajille, jotka tuntevat vastuunsa koiranomistajina ja kasvattajina ja haluavat olla mukana luomassa roduillemme parempaa tulevaisuutta.
Vaikka tieto tunnetusti lisää tuskaa, on tiedon jakaminen ainoa mahdollisuus taistella näitä sairauksia vastaan. Siksi tämä terveyspankki on perustettu ja siinä äärimmäisen tärkeää roolia näyttelevät ne koirien omistajat ja kasvattajat, jotka ilmoittavat sairastuneista koirista rotuyhdistykselle ja antavat tiedot julkaistavaksi.
Julkinen tieto koiran sairaudesta auttaa kaikkia – sairastuneen koiran sisaruksia osataan tarkkailla ja mahdollisesti tarvittava hoito päästään aloittamaan ajoissa, pennunostajat osaavat kiinnittää huomiota pennun vanhempien terveyteen ja ennenkaikkea tieto helpottaa kasvattajien muutenkin vaikeaa työtä rotujemme hyväksi.
Ole ystävällinen, ja käytä muutama minuutti aikaasi täyttääksesi bassettien terveyskysely. Kyselyvastaukset ovat erittäin tärkeitä kartoitettaessa rotujen todellista terveystilannetta, joten terveistäkin koirista lähetetyt vastaukset ovat hyvin arvokkaita. Tässä terveyspankissa näkyvät vain sairastuneiden koirien tiedot, mutta terveiden koirien tiedot tallennetaan myös ja ne ovat tärkeässä asemassa silloin, kun laaditaan tilastoja rotujen terveystilanteesta.
Lähetäthän myös koirastasi verinäytteen koirien geenipankkiin. Erityisesti näytteitä kaivataan epilepsiaan ja kipusyndroomaan sairastuneista koirista sekä niiden lähisukulaisista, jotta näistä sairauksista päästäisiin aloittamaan geenitutkimus!
Klikkaa tästä bassetrotujen terveyspankki
Geenitestit
Bassetroduille on olemassa joitakin erityisesti näille roduille suunnattuja geenitestejä. Tälläisiä ovat POAG-geenitestit (basset hound, bretagnenbassetti, petit basset griffon vendeen) sekä Lafora-epilepsian geenitesti (basset hound). POAG-geenitestien osalta kullekin edellä mainituista roduista on olemassa oma geenitestinsä, sillä roduilla esiintyvät POAG:t eroavat toisistaan geneettisesti. Näiden sairauksien osalta ohessa on luettelot, joihin on kirjattu omistajien tai kasvattajien jalostustoimikunnalle antamat tiedot geenitestien tuloksista. Lämmin kiitos saamistamme tiedoista!
Tämän hetkisen tiedon mukaan POAG on isoin ongelma petit basset griffon vendeeneillä. Kuten oheisesta POAG-luettelostakin näkyy, rodussa on runsaasti sairautta aiheuttavan geenin kantajia. Suomen Bassetkerho kehoittaa jokaista kasvattajaa testauttamaan siitoskoirat ennen pentujen teettämistä! Testaamattomilla koirilla ei tulisi enää tehdä pentuja.
Basset houndien ja bretagnenbassettien osalta kartoitetaan rotujen tilannetta POAG:n suhteen. USA:ssa POAG on kirjattu bretagnenbassettien yleisimmäksi sairaudeksi. Suomalaisista yksilöistä on ilmoitettu vain muutamia geenitestien tuloksia ohessa olevaan POAG-luetteloon.
Basset houndien osalta kartoitetaan myös rodun tilannetta Lafora-epilepsian suhteen. Sairautta tiedetään esiintyvän rodussa jonkin verran ja geenitestin ansiosta sen esiintyvyyttä voidaan tulevaisuudessa rajoittaa. Ohessa Lafora-luettelo, joss jalostustoimikunnan tietoon annetut Lafora-geenitestien tulokset.
Lisäksi ohessa on luettelo, johon on listattu muita jalostustoimikunnan tietoon annettuja geenitestien tuloksia. Nämä tulokset esitetään rotukohtaisesti lukumäärinä. Mikäli joku sairauksista nousee selkeästi esiin tietyn rodun kohdalla, tehdään tästä luettelo, jossa tiedot julkaistaan omistajan/kasvattajan luvalla koirakohtaisesti.
Geenitestin perusteella sairasta koiraa ei tule käyttää jalostukseen ja kantaja tulee yhdistää terveeseen.